In fiecare saptamana apar cel putin 2 retete noi pe care vi le recomand sa le incercati cu incredere. (B.Mikel)
1.Trufe cu visine
- 250gr nuci
- 250gr zahar pudra
- 100gr rom
- 50gr cacao
- 1 albus batut spuma
- 100 gr visine din visinata
- 2 pachete zahar vanilat
- 50 gr ciocolata
Se amesteca nucile, zaharul, zaharul vanilat, romul, 25 gr cacao, ciocolata si albusul. Se fac cocoloase mici, se pun in mijlocul fiecareia cate o visina, se acopera si se tavalesc prin restul de cacao. Se pun la rece doua ore, dupa care se pot servi.
2.Inghetata de cafea
- 6 lingurite cafea
- 150gr zahar
- 5 galbenusuri
- 400 gr frisca
- 2 lingurite rom
- 200 gr lapte
Din cafea si 100 ml lapte se face o cafea tare.Se strecoara prin tifon si se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si cu laptele, se scade in baia de apa pana ce compozitia incepe sa se ingroase. Se lasa sa se raceasca, apoi se ameteca cafeaua, romul si se pune la congelator. Cand incepe sa inghete se adauga frisca. Din cand in cand se amesteca sa nu se faca ace de
3.Rosii umplute cu ciuperci
- 6 rosii potrivite
- 200 gr ciuperci fierte sau din conserva
- 100 gr orez fiert
- 6 linguri maioneza
- piper
- sare
- marar sau tarhon
- 6 masline
- 1 ardei gras verde
4.Salam de nuci si ciocolata
- 500 gr biscuiti
- 200 gr unt
- 100 ml rom
- 2 galbenusuri fierte
- 50 gr cacao
- 100 gr visine din dulceata
- 100 gr rahat
- 250 gr zahar pudra
- 100 gr ciocolata rasa
- 100 gr nuci macinate
5.Sos Ansoa
- 6 linguri maioneza
- 1 lingura mustar
- 2 lingurite pasta de peste
- patrunjel verde tocat fin
Cantitate :
6 rosii potrivite, 6 linguri salata de bœuf, 1 salata verde mica.
Rosiile se spala,
li se taie un capac, se indeparteaza miezul, se presara putina sare in fiecare
si se aseaza cu gura in jos pe un fund ca sa se scurga. Se umple cu salata de bœuf
apoi se aseaza pe un platou pe frunze de salata verde.
Cantitati :
500 gr fiarta, 500 gr cartofi, 300 gr morcov, 200 gr mazare fiarta, castraveti
murati (dupa gust), 1 mar, 15 masline, 6 linguri maioneza, sare, piper, 1
lingura mustar, 1 sfecla coapta, 2 oua rascoapte.
Cartofii se fierb
in coaja (daca la fiert se adauga putina sare, raman intregi), morcovii se
fierb curatati. Cartofii se curata de coaja, se taie in cuburi mici si se
amesteca cu morcovii taiati la fel, cu carnea taiata marunt, mazarea fiarta,
castravetii tocati, marul ras, maioneza, mustarul, sarea si piperul. O lingura
de maioneza se pastreaza pentru decorat impreuna cu sfecla, ouale rascoapte si
maslinele. Salata este mai gustoase daca se pregateste cu o zi inainte si se
baga la rece.
Cantitati :
2 oua fierte, 2 oua nefierte, 500 ml undelemn, sare, zeama de la 1 lamaie.
Galbenusurile
fierte, se rad prin razatoare mica, se presara ½ lingurita de sare, se adauga
galbenusurile crude, si se amesteca totul pana devine un amestec omogen. Se
incorporeaza undelemnul, putin cate putin, frecand repede in acelasi sens, ca
sa nu se taie compozitia. Cand sosul a crescut bine si a capatat consistenta,
se potriveste cu lamaie. Daca sosul s-a taiat – adica undelemnul se separa de
galbenusuri – maioneza se reface prin adaugarea unei lingurite de apa rece, a
unei lingurite de mustar sau al unei lingurite de cartof fiert, racit si foarte
bine zdrobit. Daca aceste metode au dat gres, se prepara o noua maioneza
dintr-un singur ou crud in care se incorporeaza treptat, putin cate putin,
sosul taiat, avand grija ca operatia de incorporare sa se efectueze cu atentie
pentru a nu se taia sosul din nou.
Cantitati :
2 l consomme, 50 gr spanac, 50 gr unt, sare, piper, 100 gr pesmet, 50 gr
cascaval, 2 oua.
Spanacul se
fierbe si se paseaza prin sita. Piureul astfel obtinut se incorporeaza cu
untul, sarea si piperul, pesmetul, cascavalul ras si ouale, amestecand pana la
omogenizare. Trebuie sa devina o compozitie consistenta. In supa care
clocoteste se pun cu lingurita galuste din compozitie astfel obtinuta. Se fierb ca galustile de gris.
Cantitati :
1 ou, 50 gr gris 2 l supa, sare
Se separa albusul
de galbenus. Se bate spuma albusul cu putina sare, apoi se adauga galbenusul.
Batand in continuare, se toarna grisul in ploaie pana cand compozitia capata
consistenta unei creme groase. Cand s-a incorporat, se lasa 5 minute, apoi se
ia cu lingurita din compozitie si se toarna in supa clocotita. Daca galustele
se imprastie inseamna ca mai trebuie sa adaugi gris( in compozitie),. Se
incearca din nou. Cand galustele raman intregi, se pune o ceasca de apa rece in
supa, se acopera vasul si se fierbe la foc domol pana cresc frumos si cad la
fund. Din cand in cand
se adauga in supa o cescuta cu apa rece. Galustele vor creste astfel foarte
frumos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Intreab-o pe B.Mikel ce te intereseaza! Sau Lasa un comentariu daca ti-a placut!