Retete

In fiecare saptamana apar cel putin 2 retete noi pe care vi le recomand sa le incercati cu incredere. (B.Mikel)







1.Trufe cu visine



  • 250gr nuci
  • 250gr zahar pudra
  • 100gr rom
  • 50gr cacao
  • 1 albus batut spuma
  • 100 gr visine din visinata
  • 2 pachete zahar vanilat
  • 50 gr ciocolata


Se amesteca nucile, zaharul, zaharul vanilat, romul, 25 gr cacao, ciocolata si albusul. Se fac cocoloase mici, se pun in mijlocul fiecareia cate o visina, se acopera si se tavalesc prin restul de cacao. Se pun la rece doua ore, dupa care se pot servi.

2.Inghetata de cafea

  • 6 lingurite cafea
  • 150gr zahar
  • 5 galbenusuri 
  • 400 gr frisca
  • 2 lingurite rom
  • 200 gr lapte

Din cafea si 100 ml lapte se face o cafea tare.Se strecoara prin tifon si se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si cu laptele, se scade  in baia de apa pana ce compozitia incepe sa se ingroase. Se lasa sa se raceasca, apoi se ameteca cafeaua, romul si se pune la congelator. Cand incepe sa inghete se adauga frisca. Din cand in cand se amesteca sa nu se faca ace de


3.Rosii umplute cu ciuperci


  • 6 rosii potrivite
  • 200 gr ciuperci fierte sau din conserva
  • 100 gr orez fiert
  • 6 linguri maioneza
  • piper
  • sare
  • marar sau tarhon
  • 6 masline
  • 1 ardei gras verde
Rosiile se spala, li se taie un capac, se indeparteaza miezul si se aseaza cu gura in jos sa se scurga. Ciupercile se scurg de zeama, se taie in felii subtiri, se amesteca cu orezul fiert, cu maioneza, se sareaza si se pipereaza. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile si se decoreaza cu masline si marar sau tarhon taiat fin. Compozitia care prisoseste se aseaza pe un platou, de jur imprejur si deasupra se aseaza rosiile inconjurate de feliute subtiri de ardei gras.

4.Salam de nuci si ciocolata 


  • 500 gr biscuiti
  • 200 gr unt
  • 100 ml rom
  • 2 galbenusuri fierte
  • 50 gr cacao
  • 100 gr visine din dulceata
  • 100 gr rahat
  • 250 gr zahar pudra
  • 100 gr ciocolata rasa
  • 100 gr nuci macinate
Untul se freaca spuma cu 200 gr zahar, galbenusurile, 30 gr cacao si rom. Se adauga biscuitii sfaramati, rahatul taiat bucatele, visinile, nucile si ciocolata se amesteca bine. Se presara o foaie de pergament cu zaharul si cacaoua ramasa. Compozitiei i se da forma unui sul care se strange in foaia de pergament si se tine la rece pana a doua zi cand se taie in felii si se poate servi.


5.Sos Ansoa 


  • 6 linguri maioneza
  • 1 lingura mustar
  • 2 lingurite  pasta de peste
  • patrunjel verde tocat fin
Maioneza se amesteca cu mustarul si pasta de peste. Sosul se subtiaza cu putina seama in care  a fiert pestele. Se presara patrunjelul verde. Se serveste la rasol de peste.


6.Rosii umplute cu salata de boeuf


Cantitate : 6 rosii potrivite, 6 linguri salata de bœuf, 1 salata verde mica.

Rosiile se spala, li se taie un capac, se indeparteaza miezul, se presara putina sare in fiecare si se aseaza cu gura in jos pe un fund ca sa se scurga. Se umple cu salata de bœuf apoi se aseaza pe un platou pe frunze de salata verde.



7.Salata de bœuf


Cantitati : 500 gr fiarta, 500 gr cartofi, 300 gr morcov, 200 gr mazare fiarta, castraveti murati (dupa gust), 1 mar, 15 masline, 6 linguri maioneza, sare, piper, 1 lingura mustar, 1 sfecla coapta, 2 oua rascoapte.

Cartofii se fierb in coaja (daca la fiert se adauga putina sare, raman intregi), morcovii se fierb curatati. Cartofii se curata de coaja, se taie in cuburi mici si se amesteca cu morcovii taiati la fel, cu carnea taiata marunt, mazarea fiarta, castravetii tocati, marul ras, maioneza, mustarul, sarea si piperul. O lingura de maioneza se pastreaza pentru decorat impreuna cu sfecla, ouale rascoapte si maslinele. Salata este mai gustoase daca se pregateste cu o zi inainte si se baga la rece.



8.Maioneza


Cantitati : 2 oua fierte, 2 oua nefierte, 500 ml undelemn, sare, zeama de la 1 lamaie.

Galbenusurile fierte, se rad prin razatoare mica, se presara ½ lingurita de sare, se adauga galbenusurile crude, si se amesteca totul pana devine un amestec omogen. Se incorporeaza undelemnul, putin cate putin, frecand repede in acelasi sens, ca sa nu se taie compozitia. Cand sosul a crescut bine si a capatat consistenta, se potriveste cu lamaie. Daca sosul s-a taiat – adica undelemnul se separa de galbenusuri – maioneza se reface prin adaugarea unei lingurite de apa rece, a unei lingurite de mustar sau al unei lingurite de cartof fiert, racit si foarte bine zdrobit. Daca aceste metode au dat gres, se prepara o noua maioneza dintr-un singur ou crud in care se incorporeaza treptat, putin cate putin, sosul taiat, avand grija ca operatia de incorporare sa se efectueze cu atentie pentru a nu se taia sosul din nou.



9.Supa cu galuste de primavara


Cantitati : 2 l consomme, 50 gr spanac, 50 gr unt, sare, piper, 100 gr pesmet, 50 gr cascaval, 2 oua.

Spanacul se fierbe si se paseaza prin sita. Piureul astfel obtinut se incorporeaza cu untul, sarea si piperul, pesmetul, cascavalul ras si ouale, amestecand pana la omogenizare. Trebuie sa devina o compozitie consistenta. In supa care clocoteste se pun cu lingurita galuste din compozitie astfel obtinuta.  Se fierb ca galustile de gris.



10.Supa cu galuste de gris

Cantitati : 1 ou, 50 gr gris 2 l supa, sare

Se separa albusul de galbenus. Se bate spuma albusul cu putina sare, apoi se adauga galbenusul. Batand in continuare, se toarna grisul in ploaie pana cand compozitia capata consistenta unei creme groase. Cand s-a incorporat, se lasa 5 minute, apoi se ia cu lingurita din compozitie si se toarna in supa clocotita. Daca galustele se imprastie inseamna ca mai trebuie sa adaugi gris( in compozitie),. Se incearca din nou. Cand galustele raman intregi, se pune o ceasca de apa rece in supa, se acopera vasul si se fierbe la foc domol pana cresc frumos si cad la fund. Din cand in cand se adauga in supa o cescuta cu apa rece. Galustele vor creste astfel foarte frumos.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Intreab-o pe B.Mikel ce te intereseaza! Sau Lasa un comentariu daca ti-a placut!