Cosmetica si Sanatate

La fiecare trei saptamani apar cel putin 6 sfaturi pentru sanatatea dumneavoastra! (B.Mikel). 

Puteti sa imi adresati intrebari la comentarii (intre orele 12:00- 19:00) si voi incerca sa va ajut cu mare placere.


Fardul si machiajul urmareste sa faca fata femeilor mai atragatoare, camufland imperfectiunile, in timp ce alifiile, baile de lapte, ceratele erau folosite pentru infrumusetarea pielii.
Starea de sanatate este caracterizata printr-o buna stare fizica si psihica, lipsa lor impunand  luarea unor masuri corespunzatoare. Medicina moderna pune un accent deosebit pe buna stare fizica si psihica, pe actiunea de prevenire a imbolnavirilor.



Apa agent cosmetic 



Organismul are nevoie zilnic de o anumita cantitate de lichid, apreciata de unii cercetatorii intre 3/4 litru la o greutate de 46 - 48 kg; 1 litru intre 50-52 kg; 1 1/2 litri intre 55-60 kg. Apa constituie circa 70% din greutatea corporala. Organismul pierde zilnic apa prin rinichi, transpiratie, respiratie, ceea ce impune inlocuirea lichidului pierdut. Opinia unor persoane - ca apa ar ingrasa - mai ales in cadrul unor cure de slabire, este una gresita si trebuie reconsiderata cu multa atentie, intru cat daca nu dam organismului apa necesara, care sa inlocuiasca pierderile zilnice, se poate produce o concetratie prea mare de saruri minerale, fenomen ce poate genera accidente grave. Nu trebuie sa ne fie teama de ingrasare, caci un aport suficient de lichide actioneaza asupra celulitei, dizintoxica organismul, iar tenul va aparea mai stralucitor.


  •  Temperatura la care o folosim - apa calda maximum la 35 grade dizolva mai bine celulele moarte decat apa rece, caci le umfla si le antreneaza. Nu trebuie folosita insa o apa prea calda care degreseaza pielea indepartandu-i stratul de grasime naturala.
  • Pentru ingrijirea igieno-cosmetica, pentru calirea organismului, se fac dusuri sau bai generale.Prin baie, pielea se hidrateaza, isi recapata apa pierduta prin transpiratie si se relaxeaza totodata sistemul nervos. Durata recomandabila a unei bai este de 10 - 20 de minute, la o temp. de 37 grade
  • Confortul modern prin care s-a diminuat efortul muscular, viata sedentara in general ne fac  sa transpiram mai putin, diminuand eliminarea toxinelor, cu consecintele respective: stare de oboseala, nervozitate, somn agitat.
  • Sauna nu constituie o metoda pentru slabire, este indicata persoanelor care transpira mult, suferinzilor de acnee sau celor  a caror piele emana un miros neplacut.
  • Baile prea calde, pe care unii le practica pentru slabit, nu sunt indicate, nu slabesc, in schimb obosesc inima. 

Curatirea tenului 

  • Curatirea zilnica a tenului cuprinde urmatoarele operatiunii: demacherea cu creme sau emulsii, tonifierea cu lotiuni tonice, hranirea si hidratarea cu creme nutritive si hidratate si protejarea cu creme protectoare.
  • Demacherea se executa zilnic, dimineata si seara, daca ne fardam si in timpul zile: inainte de fardare. Demachierea pielii trebuie sa precedeze si diferitele tratamente cosmetice aplicate obrazului : masaje, bai de abur, masti cosmetice...etc.
  • In general laptele demachiant este cel mai indicat cu conditia ca, pentru tenul uscat, sa folosim lapte demachiant pe baza de lanolina, iar pentru tenul gras, cel pe baza de stearat.
  • Aplicarea se poate face punand putin lapte in palma mainii stangi, iar cu mana dreapta il intindem pe fata sau il punem intr-un mic bol din care folosim cantitatea de care avem nevoie, sau il turnam pe un tampon de vata.
  • Directia de aplicare a demachiantului va fi de jos in sus, intai barbia spre ureche, apoi regiunea buzelor, aripile nasului pana la tample si frunte.
  • Un alt procedeu de curatire al pielii il constituie si baia de aburi, pe care o putem realiza acasa expunandu-ne obrazul deasupra unui vas cu apa clocotita in care am presarat  o lingura de musetel. Capul il vom acoperii cu un prosop. Durata baii de abur va fi in funtie de natura tenului : 5 minute pentru tenul normal; 10 minute pentru ten uscat; 15 minute pentry ten gras si 20 minute in cazul tenului deshidratat.
  • La barbati, barbieritul la timp trebuie sa devina o rutina placuta, folosirea produselor pentru ras fac bine pielii, o destind si o racoresc. Baia sau dusul zilnic nu este un lux, ci conditia unui aspect ingrijit si de sanatate. 
  • Rasul electric prezinta avantajul ca nu necesita folosirea apei, sapunului de ras sau pamatufului. Nu irita pielea, evita propagarea de infectii ale pielii, constituind, totodata, un bun masaj al pielii obrazului.
  • Rasul mecanic este mai accesibil, dar prezinta dezavantajele sale, putand provoca sangerari si aceasra, in functie de indemanarea celui care practica.
  • Pentru a evita infectiile ce pot survenii dupa barbierit, se va folosi o lutiune dezinfectanta si astrigenta, care are si un efect calmant asupra usturimii si iritatiei pielii.

Transpiratia excesiva

  • Ingrijirea corpului, curatenia lui, inseamna si combaterea mirosului neplacut al unei transpiratii excesive. Transpiratia, care reprezinta o functie normala a organismului, asigurand eliminarea toxinelor si termoreglarea atunci cand este proaspata si pielea este curata, nu este neplacuta. Ea devine evidenta atunci cand viteza secretarii intrece viteza ei de evaporare in aer. In conditii normale, pierderea de lichid a corpului prin transpiratie este de 200-700 cm cubi in 24 ore. In conditii de munca grea, in aer cald sau uscat, se pot elimina peste 10 litri de sudoare.
  • Igiena corporala zilnica este obligatorie; in apa de baie se poate adauga un decoct de frunze de nuc sau de stejar. Dupa baie este indicat un masaj corporal urmat de un  pudraj cu o pudra dezodorizanta.

Atentie la unghi si la ingrijirea picioarelor!

  • Daca sunt fragile, casante, se vor face, zilnic, timp de 10 minute, bai caldute de ulei. In baia respectiva se pot adauga cateva picaturi de sub de lamaie sau se vor freca cu o solutie apoasa de alaun 2%. Aceeasi indicatie este valabila si pentru unghiile striate, cu dungi mici paralele pe suprafata lor, in plus se va evita folosirea lacului si in special al dizolvantului. 
  • Se introduc unghiile pentru 5 - 10 minute in apa cu sapun, se desprind pielitele si se taie cu foarfecuta.
  • Se aplica primul strat de lac, se asteapta sa se usuce, apoi se repeta operatia. Culoarea lacului de unghii va fi asortata cu a rujului de buze, a unghiilor de la picioare si a rochiei. 
  • Cand lacul incepe sa se cojeasca se sterg imediat unghiile cu dizolvant pentru a nu crea aspectul de neglijenta.
  • Manechiura se va executa  in conditii aseptice, evitand, in felul acesta, riscul unei infectii. De aceea, obligatoriu dupa taierea pielitelor, degetele voi  fi frecate cu alcool, iar ustensilele folosite la executarea manechiurii vor fi, de asemenea, dezinfectate.
  • Pentru ingrijirea picioarelor, ce nu le acordam atentia cuvenita, decat atunci cand survine ceva neplacut. Baile la picioare nu trebuie prelungite, intrucat molesesc pielea si o sensibilizeaza. Dupa efectuarea baii picioarele trebuie grecate cu piatra ponce pentru a indeparta celulele moarte, mai ales de pe calcai si talpa. In cazul in care au aparut bataturile, pedichiuristul este in masura sa rezolve problema.
  • Picioarelor obosite li se vor face zilnic timp de 20 de minute, bai cu fiertura de frunze de nuc(tinere) sau castane (50 gr frunze la 10 litri de apa fiarta). 
  • Masuri preventive impotriva varicelor: in timpul somnulu, picioarele trebuie sa fie asezate pe o pernita; regimul alimentar va fi sarac in grasimi, fainoase, lichide, dat fiind ca aceasta afectiune atinge, in special, persoanele obeze; masaj manual prin miscari de netezire, pornind de la degetele picioarelor inspre genunchi; miscari de gimnastica in care picioarele sa fie ridicate pentru a indeparta stazele formate prin statul in picioare.

Machiajul raportat la culoarea parului, tenului si al ochilor

Pentru informatii : Cum sa va machiati dupa aceste aspecte scrieti la comentarii culoarea parului, tenului si al ochilor, iar administratorul blogului va spune ce culori vi se potrivesc in materie de:fond de ten, pudra, fard de obraz, ruj de buze, rimel, fard de pleoape, creion contur, creion sprancene. Administrator B.Mikel (raspunsurile intrabarilor le primiti intre orele 12:00 si 19:00)




EXTRAGEREA PUNCTELOR NEGRE (COMEDOANELOR)



Ce este defapt comedonul? O aglomerare de sebum uscat, celule descuamate, praf, impuritati, microbacilii Sabouraud si parazitul Demodex foliculorum.
Cum ia nastere ? La inceput sebumul se scurge liber pe fata, apoi capata consistenta unei paste si apare  ca un filament seboreic si, abia dupa oxidarea sebumului la suprafata pielii, se inegreste, de unde denumirea de punct negru.
Fiind localizati in pori, cand acestia sunt mici caracteristici tenului uscat si comedoanele sunt mici si subtiri si se extrag cu dificultate ; daca insa porii sunt dilatati comedoanele sunt vizibile si se storc cu usurinta.
Extragerea comedoanelor este precedata de o baie de abur in vederea dilatarii porilor. In timpul acestei operatiuni sursa de lumina trebuie sa fie intense.
Comedoanele se preseaza intre degetele index de la ambele maini (aratatoarele), invelite in tifon. Nu se vor folosii unghiile pentru a nu vatama tesutul dimprejurul comedonului.
Aceasta operatiune o vom executa cu mainile dezinfectate si, de preferinta, cu tifon steril, mai ales daca fata prezinta si pustule acneice. Extragerea comedoanelor va incepe cu cele din regiunea ochilor, apoi a nasului, fruntii, obrajilor si, la sfarsit, de pe barbie. In cazul in care operatiunea de stoarcere dureaza mai mult, pentru a mentine porii deschisi vom aplica comprese calde, mai ales daca tenul este uscat si comedoanele sunt mici, subtiri si inchistate.
Tenul gras si uleios, trebuie presat pe toata suprafata pentru a stoarce filamentele seboreice, care, fiind in cantitate prea mare, nu vom reusi sa le extragem intr-o singura sedinta, operatiunea putand fi repetata cateva zile la rand. In cazul tenului asfixic, din cauza inchistarii comedoanelor se va lucra cu grija pentru a nu leza pielea.







2 comentarii:

Intreab-o pe B.Mikel ce te intereseaza! Sau Lasa un comentariu daca ti-a placut!